Pixel
Randevu Alın
İletişime Geçin

Adenomyozis (Adenomiyozis) Nedir?

İçindekiler:

Adenomiyozis, rahim iç tabakası odaklar halinde yanlara doğru girintiler yaparak, rahim kas tabakasının içlerine doğru göç etmesi halidir. Oldukça sık izlenen bir durum olması ile birlikte tanımlamak kolay değildir. Toplumda her on kadından yaklaşık üç veya dört tanesinde bu hastalık bulunabilir.

Bu durumda sıklıkla bir bulgu ortaya çıkmaz ancak ilerleyen dönemlerde eğer rahim içi dış bölgelere çok geniş alanda nüfuz ederse rahmin genelinde bir büyüme meydana gelir.

Büyük bir karpuz gibi özellikle adet döngülerinde fazla kanama ile karşımıza çıkan büyük bir rahim durumu oluşur. Bu durum özellikle adet dönemlerinde çok yoğun fazla kanamayla izlenir. Adenomiyozis hastalığının tanısı zor konulabilmektedir. Özellikle ultrason esnasında rahim duvarında kalınlaşma ve rahim dış duvarında düzensizleşme odaklar halindeyken, görüntüler ya da rahimin genel olarak büyümüş difüzyonken bir görüntü vermesi hali izlenebilir.

Adenomiyozis Nasıl Tedavi Edilir?

Ultrason ile tanı netleştirildikten sonra bu durumla mücadele etmek için elimizde iki seçeneğimiz bulunmaktadır.

Eğer kadın çocuk sahibi olmak istiyor ise o zaman hormonla baskılama sonrası embriyo transferi denenebilir veya alternatif olarak kalınlaşmış rahim odaklarının cerrahi olarak çıkartılması ve rahimin yeniden şekillendirilebilir.

Tedavi kararını kişinin yaşına hormonlarına ve ultrason görüntüsüne göre verilmektedir.

Çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlarda ise kanamayı azaltmak için hormonlu spiraller ağızdan alınan hormon tedavileri uygulanabilir. Ancak çocuk sahibi olmak konusunu tamamen gündem dışına taşımış kişilerde çok yoğun kanama durumu varsa ve tedaviye yanıt alınmadı ise 46 47 yaş sonrası rahim komple alınabilir.