En sık sorulan sorulardan biri de çocuk sahibi olamadı isek ne zaman doktora başvurmalıyız?
Planlı birlikteliğin 1. Yılında halen gebelik oluşmadı ise mutlaka başlangıç tetkiklerine başlamamız gerekiyor. Ancak bazı durumlarda bu süreyi 6 aya indirmek gereklidir ki zaman kaybı istemediğimiz durumlar aşağıdadır
- 35 yaş üzeri
- geçirilmiş yumurtalık cerrahisi
- ailede erken menopoz öyküsü
Başlangıç tetkikleri adı verilen Bu tetkikler basit ve hızlı yapılabilen tetkiklerdir. İlk planda yumurtlama ile ilgili hormon testleri, sperm analizi ve tüpler ile rahimin durumunu değerlendirmek için rahim filmi çekilmelidir. Rahim filmi korkulan ve ağrılı olduğu düşünülen ancak o kadar da ağrılı olmayan bir işlemdir. Rahim içerisine verilen özel boya yardımı ile hem rahim içerisini hem de tüpleri değerlendirebiliyoruz. Bu tetkikler yapıldıktan sonra ortada bir sorun olup olmadığını anlayabiliriz. Ancak bütün sayılan tetkikler normal olsa da bazı durumlarda gebelik olmayabilir. Bu duruma açıklanamayan infertilite adı verilir ki bu konuyu ayrıca ele alacağız.
Sperm analizi yaklaşık 3-4 günlük cinsel perhiz bakılan ve menideki sperm sayısı, hareketleri şekillerini inceleyen bir tetkiktir. Hormon tahlillerinde ise amh, tsh, tam kan sayimi, prolaktin, d vitamini gibi değerlere bakılmaktadır.
Bütün sayılan tetkikler yapıldıktan sonra neden ortaya konuldu ise nedene yönelik tedavi planı yapılır.