Pixel
Randevu Alın
İletişime Geçin

Düzensiz Adet

Düzensiz Adet

Düzensiz Adet Dönemleri

Rahim iç duvarı tabakası olan endometrium, hormonların etkisi ile  her ay kalınlaşır ve âdet kanaması ile birlikte dökülerek atılır. Özellikle 25-30 günde 1 gelen ve günlük yaklaşık 3-4 ped’i geçmeyen kanamalar normal olarak kabul edilir. Aşırı fazla veya uzun süreli kanamalar olursa veya 1 gün kadar kısa süreli olursa adet düzensizliği neden bahsedilebilir. Düzensizlikler süre ve miktarlarındaki değişikliklere göre isimlendirilirler. Adet düzensizliği nin birçok nedeni olmakla birlikte belirli yaş dönemlerinde bazı nedenler daha ön plana çıkmaktadır.

Çocukluk Dönermi

Bu dönemde kanama olması halinde, kromozomal bozukluklar, tümörler, travma düşünülmelidir.

Genç Kızlık Dönemi

Genç kızlar adet görmeye başladıktan sonraki 2 yıl içerisinde hormonların düzensiz çalışmasına ve hormonal bozukluğa bağlı  olarak düzensiz kanama yaşayabilirler. Genellikle anovulatuar siklus denilen yumurtalıklardan yumurta oluşmamasına bağlı uzun aralıklarla (bazen aylarca) adet görebilmekte ve  kanamalar oldukça fazla olabilmektedir. Adet dönemleri uzun veya kısa olabilir. Myomlar, polipler neden olabilir ancak yumurtlama bozuklukları en sık neden olarak karşımıza çıkar. Ultrason ile her şey normal olarak saptanırsa doğum kontrol hapları ile tedavi yapılabilir.

Üreme Çağındaki Kadınlar

Üreme çağındaki kadınlarda adet düzensizliklerinin en sık nedeni yumurtlama bozuklukları ve polikistik over sendromudur. Bunun yanında, polip, myom gibi birtakım sorunlar da kanama yapabilir. Ayrıca kullanılan hormon ilaçları doğum kontrol hapları, sadece progesteron hormonu içeren doğum kontrol hapları ve iğneleri (Depo Provera), yine doğum kontrol amacı ile taktırılan RIA (rahim içi araç; spiral) ara kanamalar ya da kanama miktarının artışına neden olabilirler. Rahim ağzı enfeksiyonları (servisit), rahim ağzı kanserleri (serviks kanseri) ve servikal polipler özellikle ilişki sonrası kanama ile kendisini gösterebilir. Sık görülen ve vajinal akıntı ile kendini gösteren vajinal enfeksiyonlar da vajende yarattıkları hassasiyete bağlı lekelenme tarzında kanama yapabilirler.

Menapozal Kanamalar

Özellikle atrofi yani hormon azalmasına bağlı kanama olabileceği gibi polip veya myom zemininde kanser dokuları veya aşırı düzensiz büyümüş dokularda kanama yapabilir. Bu dönem kanamalar mutlaka araştırılmalıdır. Özellikler, menopoz sonrası 5mm’yi aşan kalınlıklarda mutlaka biyopsi yapılmalıdır.