Pixel
Randevu Alın
İletişime Geçin

Gebelik ve Diyabet

Gebelik ve Diyabet
İçindekiler:

Gebelikte kilo alımı çok hızlı olabiliyor. Bunun altında gebelikte salgılanan hormonlar yatıyor. Özellikle 20. gebelik haftasından sonra miktarı artan birtakım hormonlar nedeniyle, annenin kan şekeri iyice artıyor ve bu durum bebeğin beslenmesi için otomatik olarak her gebede yaşanıyor. Tabi ki kan şekerinin çok yükseldiği bazı gebelerde durum kontrolden çıkıyor ve diyabet adı verilen hastalık meydana geliyor. Peki neden her gebede diyabet olmuyor? Çünkü her gebenin kan şekerini dengede tutan hormonlarının döngüsü malesef aynı değil. Özellikle ailesinde diyabet geçmişi olan, obezitesi olan, daha önceki gebeliğinde diyabeti olan bireyler daha da riskli hale geliyor.

Gebelikte diyabet oluşumu için riskli bireylerin özellikle de gebeliğin başında saptanması çok önemli. Böylelikle uygun bir beslenme ve egzersiz programı ile kan şekeri dengede tutulabiliyor. Orta riskli bireylerde ise özellikle 24. gebelik haftasından sonra 50 veya 75 gr şeker yüklemesi ile kan şekeri değerlerine bakarak, gebenin hormonal dengesinin ne durumda olduğunu ve diyabet için riskin olup olmadığını hatta diyabet tanısını bile netleştirmek mümkün. Bu şeker yüklemesi testlerinin bugüne kadar hem anne hem de bebek üzerine gösterilmiş herhangi bir zararı YOKTUR!!

Peki bu testleri yaptırmazsak ne olur? O zaman risk altındaki gebeleri saptayamayız ve diyabetik olan gebelerin kan şekerleri kontrolsüz olarak yükselmeye devam eder. Böylece fetusun kan şekeri de otomatik olarak çok yüksek değerlere ulaşır ve sorunlar oluşmaya başlar. Nedir bu sorunlar? Bebeğin yağ dokusunun fazlalaşması, irileşmesi, akciğer olgunlaşmasının bozulması, rahim içi suyunun fazla artması, annede yüksek tansiyon hali, iri bebeğin doğumuna bağlı sorunlar vs….İşte bütün bu durumların önüne geçmek için riskli gebeleri saptamak çok önemli ve bu iş için de mutlaka şeker yüklemesi ile tarama yapılmalı. Yani bu taramaları yaptırmaz ve diyabetik bir durumda isek, gebeliği riske etmiş OLURUZ!!

Diyabet tanısı konulan gebeler ne yapacak?

mutlaka uygun bir beslenme planı yapılmalı ve günlük belirli kalori ihtiyacı dışına çıkılmamalı. Spor planı yapılmalı ancak çok abartılmamalı. Diyet ve spor sonucunda kan şekerleri dengede ise devam edilmeli. Değil ise de insülin tedavisi planı yapılmalı.