En Çok Kimlerde Miyom Görülür
Rahimde görülen ve iyi huylu tümör olarak nitelendirilen miyomlar, özellikle otuz beş yaş ve üzerindeki kadınlarda sıklıkla gözlemlenmektedir. İyi huylu tümör olarak da isimlendirilen miyomların görülme oranı yüzde yirmidir. Yani her beş kadından birinde bu iyi huylu tümörlere rastlanmaktadır. Boyutlarında büyüme ve küçülme gözlemlenen bu tümörler yaşa ve beraberindeki faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Miyom denilince kişilerin aklına birçok kötü senaryo gelmektedir.
Çeşitleri Nelerdir?
Özellikle tümör sınıfına dahil edilen bu anormal düz kas çoğalması bireyleri hayli korkutmaktadır. Fakat iyi huylu olduğu bilinmesi gereken özelliklerinin başında gelmektedir. Kalıtsal olarak aktarılabilen bir sağlık problemi olan miyomlar östrojen hormonunun hareketiyle de aktif hale gelebilmektedir. Rahmin kas tabakasında meydana gelen bu anormal doku, dört farklı çeşidiyle karşımıza çıkabilmektedir. Bu miyom çeşitleri bulunduğu bölgeye göre farklılık göstermektedir.
İntramural miyom adı verilen miyom çeşidi kadınlar arasında en yaygın olanıdır. Rahim içindeki kas tabakası içerisine yerleşmiştir ve rahmin genişlemesine sebep olabilir. İkinci çeşidi ise Subseröz miyom olarak bilinmektedir. Bu kategoride bulunan miyomlar rahmin dış tabakasına yerleşmiştir. Dışarıdan bakıldığında karında şişlik olarak görülen bu miyomlar karnın sadece bir bölgesinde bulunmaktadır. Böylece estetik olarak da birtakım sorunların ortaya çıkması mümkün olmaktadır.
Bir diğer miyom çeşidi Submükoz miyomlardır. Rahmin orta tabakasına yerleşen bu miyomlara nadir olarak rastlanmaktadır. Son olarak ise saplı miyomlar bulunur. Bu miyomlar rahme sap denilen uzantılarla bağlanmaktadır. Oldukça ağrılı ve sancılı bir sürecin sebebi olan bu miyomlarda miyom ameliyatı önerilebilmektedir. Yapılan tahlil ve tetkikler sonucu miyom türünün doğru bir şekilde saptanması ve buna uygun tedavi yöntemleri geliştirilmesi oldukça önemli bir unsurdur. Miyom operasyonu söz konusu olduğunda karşımıza oldukça ayrıntılı bir işlem çıkmaktadır.
Miyomun Belirtileri Nelerdir?
İyi huylu tümörler olarak karşımıza çıkan miyomlar bazı istisnai durumlarda kendini belli edebilmektedir. Birçok kadın rahminde bulunan iyi huylu tümörlerin farkında olmadan hayatlarını davam ettirmektedir. Bazı durumlarda birtakım belirtiler gözlemleyen bireyler doktorlara başvurmakta ve yapılan muayene sonucunda miyomlarının olduğunu öğrenmektedirler. Yapılan tetkik ve teşhisler sonucunda bireyler miyom nedir sorusunu sormakta ve araştırma yapmaktadır.
Genel anlam itibariyle zararsız olduğu öğrenilen miyomlar kişilerin içini rahatlatmaktadır. Miyomlar genellikle kendilerini belli etmeseler de bazı belirtiler gösterebilirler. Örneğin rutin âdet kanamasında gözlemlenen artış bir belirti olabilmektedir Aynı şekilde menstrual döngü arasındaki sürenin azalması da belirti olabilir. Karın bölgesinde hissedilen basınç, idrar kesesinin tam anlamıyla boşaltılamaması, kabızlık problemi de bilinen miyom belirtileri arasında bulunmaktadır.
Sırtta ve bacakta meydana gelen ağrılar, cinsel ilişki esnasında yahut sonrasında gerçekleşen kanamalar ve hamilelikteki düşükler de miyomların varlığını gösterebilir. Bu belirtilerin gözlemlenmesi halinde direkt olarak doktora başvurulmalı ve muayene gerçekleştirilmelidir. Genel anlam itibariyle zararsız ve iyi huylu olan bu tümörlerin hangi çeşide mensup olduğu belirlenmelidir. Miyom çeşitlerinin belirlenmesi, hangi tedavinin uygulanacağına karar verilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple Ankara miyom tedavisi için araştırma yapmanız ve uzman bir doktor tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir.
Miyomun Oluşma Sebepleri
Miyomlar özellikle otuz ila kırk yaşları arasındaki kadınlarda sıklıkla rastlanan iyi huylu tümörlerdir. Bu tümörlerin oluşum nedenleri hala birçok araştırmaya konu olmaktadır. Tümörlerin kontrolsüzce bölünüp çoğalan hücrelerden meydana geldiği bilinmektedir. İyi huylu tümörler olan miyomların da meydana gelme ana sebebi budur. Fakat bu tümörlerin ortaya çıkmasında etkili olan birtakım faktörler bulunmaktadır. Miyom sebepleri genetik ve çevresel birtakım etkenler çerçevesince değerlendirilebilmektedir.
Örneğin hormonel değişimler miyom oluşumunda etken bir role sahiptir. Östrojen hormonundaki dengesizlik miyomların büyüme hızları üzerinde etkili olmaktadır. Östrojen hormonunun menopoz döneminde daha düşük oranda faaliyet göstermesi miyomların küçülmesine sebep olmaktadır. Bir diğer sebep genetik yatkınlıklar olabilmektedir. Miyomlar genetik olarak aktarılabilen tümörlerdir. Annede miyom gözlemleniyorsa kızında da görülme riski bulunmaktadır. Gebelik de miyomların oluşmasında etkili olan faktörlerden bir tanesidir.
Gebelik esnasında östrojen hormonunu salınımının fazla olması miyomların büyümesinde rol almaktadır. Çevresel faktörler, miyomların hareketinde etkin rol oynayan bir diğer etkenlerdir. İlk adet yaşı bu noktada oldukça önemlidir. Erken yaşta adet olan bireylerde miyom gözlemlenme olasılığı daha yüksektir. Aynı şekilde şişmanlık ve obezite de etkili olmaktadır. Beslenme düzeninin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve düzenli uyku rutinlerinin oluşturulması iyi huylu tümörlerin oluşmaması açısından önem arz etmektedir.
Ameliyatlı ve Ameliyatsız Miyom Tedavisi
Miyomlar, tedavi edilebilen tümörler olarak bilinmektedir. Genel anlam itibariyle belirti göstermeyen miyomların tedavisi istenmemektedir. Fakat miyomlar düşük ihtimalle de olsa bazı durumlarda ağrılara ve sancılara sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarla karşılaşılması halinde miyom tedavisi alanında araştırmalar gerçekleştirilmektedir. Miyomların tedavileri genel olarak ilaçla gerçekleştirilmektedir. Miyomların oluşmasında etkili olan hormonların salgı salgılamasını engelleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların düzenli kullanılması miyomların ufalarak yok olmasına sebep olur.
Rahim içine gönderilen araç ile ağrıya sebep olan miyoma müdahale etmek de tedavi yöntemleri arasında kabul edilmektedir. Kanamaların gerçekleşmesine engel olan bu tedavi de ilaçlı tedavi yöntemleri arasındadır. Miyomektomi olarak da bilinen tedavi ise cerrahi müdahale olarak sunulmaktadır. Rahimdeki miyomların ameliyatla alınması sonucu ağrıya ve kanamaya sebep olan miyomlardan başarı ile kurtulunur. Bu noktada bireyler miyom ameliyatı için tecrübeli doktor arayışına girmektedir.