Pixel
Randevu Alın
İletişime Geçin

Miyom Ameliyatı Süreci Nasıl?

Miyom Ameliyatı Süreci Nasıl?

Miyom Ameliyatı Süreci Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu makalemizde Miyom ameliyatı süreci nasıl? hakkında sıkça sorulan soruları yanıtladık. Miyom, rahimde bulunan düz kaslarda gelişen iyi huylu tümörlerdir. 35-45 yaş aralığında görülme sıklığı fazladır. Miyomlarda ilaçla tedavi sonuç vermedi ise, menopoz dönemine yaklaşılmış ve artık gebeliğin düşünülmediği durumlarda rahim alınarak (Histerektomi) cerrahi tedavi yoluna gidilir.45 yaş altı ve gebelik isteği olan hastalarda rahim korunarak miyom alınır. (Miyomektomi)

Rahim kas hücrelerinden oluşan bir organdır. Aynı zamanda rahim kas hücreleri sayısını artırma ve büyüme özelliğindedir. Özelikle gebelik döneminde rahim normal boyutunun iki katına çıkar. Miyom gelişiminin sebebi, rahimdeki bir kas hücresinin farklı bir özellik alarak patolojik bir hal almasıdır. Sonuç olarak rahimde içerisinde bulunan bir hücre çoğalarak tümör oluşumuna sebep olur. Miyom tek hücre kaynaklı bir patolojidir. Myomektomi operasyonlarında mutlaka rahmi koruyacak önlemler alınır.

Miyom tedavisi ameliyat fiyatları için tıklayınız.

Miyom Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Ameliyatın hangi yöntemle yapılacağına göre sürede değişiklik olabilir. Miyom ameliyatlarında 4 çeşit cerrahi teknik kullanılır. Bunlar; abdominal myomektomi, laparoskopik myomektomi, histereskopik myomektomi, histerektomi adı altında cerrahi yöntemlerdir. Ameliyat yöntemini belirleyen etken miyomun özelliğidir. Cerrahi müdahale genel olarak 1 saat sürer.

Cerrahi tedavi uygulanıp uygulanmayacağı, miyomun neden olduğu şikayetlerin şiddeti, miyomun büyüklüğü, hastanın yaşı, gebelik isteği gibi kriterlere göre değerlendirilir. Miyomlar küçük ise belirti vermez ancak kadın doğum muayenesinde teşhis edilir. Büyük olduğunda aşırı kanamalar, basınç hissetme, ağrı ile kendini gösterebilir. Bu da hastaya büyük problemler yaratacaktır.

Açık Miyom Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Miyom 10 cm’den büyük ve sayısı 3’ten fazla ve kansere dönme şüphesi var ise açık ameliyat tekniği uygulanır. Cerrahlar bu yöntem ile açılan kesiden miyomu rahatlıkla görme ve inceleme olanağına sahip olur. Abdominal myomektomi operasyonu genel anestezi altında uygulanır, hastanın genel durumuna göre yaklaşık bir saat sürer. Açık ameliyattır, karın bölgesinde kesi açılarak miyom alınır. Açılan kesi dikilir.

Miyom Ameliyatında Hastanede Kaç Gün Yatılır?

Miyom açık ameliyat yöntemi ile yapıldı ise hastada kesi olacağından, 1 ya da 2 gün hastanede yatacaktır. Laparoksopik myomektomi yönteminde göbek deliği ve çevresinden açılan küçük kesilerden laparoskop adı verilen cihazla yapılan işlemdir. Hasta 1 gece gözetim altında tutulur. Histereskopik myomektomi işleminde genel anestezi altında vajinaya cerrahi aletlerle girilerek, miyomlar parçalanır ve çıkarılır. Hasta aynı gün taburcu olur. Rahim alınması yani histerektomi operasyonunda hastanın 1 – 2 gün hastanede kalması gerekir.

Açık Miyom Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Ne Zaman Başlamalı?

Açık miyom ameliyatı sonrasında ağır işlerden kaçınmak gerekir. Yürüyüş faydalı olacaktır. 15 ya da 20 gün enfeksiyon ve kanama riski olduğundan cinsel ilişkiye girmemek gerekir. Bol sıvı tüketmekte iyileşme aşamasında önemlidir. Ameliyattan sonra 6 ay gebe kalınmaması ve normal doğum yapılması istenmez.

Bakirelerde Miyom Ameliyatında Kızlık Zarı Korunur mu?

Bakire hastaların miyom ameliyatında kızlık zarının ( hymen ) bozulmamasına dikkat edilir. Açık ameliyatta kızlık zarı korunur ancak histeroskopik miyomektomi yapılması durumunda bozulabilir.

Bekarlarda Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bekar hastalarda miyom genel olarak fazla âdet kanaması ile kendini gösterir. Ya da âdet kanamasının süresi uzar. Fakat genel olarak belirti vermez, ultrason tetkiklerinde tesadüfi olarak görülür. Karında sertlik ve büyüme de diğer belirtilerdendir. Miyom ultrason muayenesinde teşhis edilir, yumurtalıkta kitle ya da miyom olup olmadığı MRI çekildikten sonra netleşir. Aşırı âdet kanaması, karında şişlik var ise cerrahi tedavi gerekecektir. Bekarlarda yapılan miyom cerrahi girişimleri yetişkinlerdeki operasyonlarla aynıdır. Açık ameliyat, laparoskopik yöntem uygulanır. Vajinaya sarkan miyomlarda özel cihazlarla miyom kesilerek alınır.

Miyom Ameliyatı Sonrası Şikayetler

Açık miyom ameliyatında açılan kesi ağrı yapabilir ve gaz çıkışı zorlaşır. Bu sebeple hastanede iki gün gözetimde kalmak önemlidir. Miyom ameliyatı süreci nasıl? Laparoskopik miyom ameliyatında kesi olmayacağından daha az ağrı olur ve  gün sonra taburcu imkânı olacaktır. Ayrıca âdet kanamasından az bir kanama olması normaldir. Kanama artar ise mutlaka doktora bilgi verilmesi gerekecektir. Gaz sorunları yaşanacaktır. Bu sebeple çokça hareket ve gaz yapan yiyecek içeceklerin alınmaması gerekir.

Miyom ameliyatından sonra karın içinde yapışma riski vardır. Bu durum ilişki esnasında ağrı, adet ağrısı ve kasık ağrısı ile belirti verir. Cerrahın bu anlamda operasyonda gerekli önlemleri alması gerekir. Miyomlar alındıktan sonra tekrarlama riski olur. Böyle bir durumda genel değerlendirme yapılarak cerrahi bir operasyon olup olmayacağı belirlenir. Günümüzde daha çok modern ameliyatsız yöntemler tercih edilir, çünkü ameliyat sonrası hastaya yan etkisi daha az olur. Çoklu miyom operasyonlarından sonra şikayetler devam edebilir. Pelvik MR incelemesi sonrası miyomlar görünüyor ise miyom embolizasyonu öncelikli olarak düşünülmelidir. Miyom ameliyatı hakkında sormak istediğiniz sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Not: Laparoskopik cerrahi işlemler, T.C. Sağlık Bakanlığınca onaylı anlaşmalı kurumlarda yapılmaktadır.