Miyomda Rastlanan Belirtiler
En sık karşılaşılan kadın hastalıklarından birisi olan miyom iyi huylu tümörlerdir ve bunun sebebi rahim kas tabakasından kaynaklanmaktadır. Doktorunuza sorarak miyomda en sık rastlanan belirtiler için detaylı bilgi edinebilirsiniz. Miyom genellikle, kadınlardaki hormonal değişimlerden etkilenmektedir. Adet görmeye başlayan kadınlarda çok sık rastlanır ve menopoza giren kadınlarda küçülme görülür.
Uzun süren ve ağrılı geçen yoğun adet kanaması dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Bağırsak sorunları dikkate alınmalıdır. İdrar problemleri miyom belirtileri arasındadır. Karın içindeki baskılı ağrının olması durumu miyom oluşumunun belirtilerindendir. Sorunlu bir cinsel birliktelik, rahimde miyom olduğunu gösterebilir. Miyomlar iyi huylu tümörlerdir. Kansere dönüşmezler. Ancak her ihtimal göz önüne alınmalıdır.
Elbette ki en sık miyom belirtileri söz konusu olduğunda aşağıda sıralanan belirtilerden söz etmek mümkündür:
- Sık bir şekilde idrara çıkma durumları
- Adet dönemi aralarında da kanamaların olması
- Cinsel ilişki sırasında ağrılı durumların ortaya çıkıyor olması
- Adet dönemi geldiği zamanlarda ağır bir şekilde hissedilen kramplar
- Adet kanamalarının aşırı uzaması ve aşırı pıhtılaşmış kanamaların varlığı
- Adet dönemleriyle birlikte özellikle kasık bölgesinde basınç ve dolgunluk hissinin yaşanılması
Görüldüğü üzere en sık miyom belirtileri söz konusu olduğunda karşımıza pek çok farklı belirti çıkmaktadır. Bu tür belirtilerin ortaya çıkması durumunda ise mutlaka bir uzman doktora görünmeniz de fayda vardır!
Miyom Çeşitleri Nelerdir?
Her hastalıkta olduğu gibi miyom hastalığında da çeşitler ortaya çıkmıştır. Kişiden kişiye belirti çeşitler değişmektedir. Miyomların yerleştikleri yerler özellikle çeşitleri etkilemektedir. Çeşitleri ve nerede barındıkları ise şu şekilde sıralanmaktadır.
- Sübmükoz Miyomu: bu miyom çeşididir, rahim içi duvarına yerleşirse orada barınır.
- Intramural Miyomu: bu miyom, rahimdeki kas tabakası içine gömülür.
- Subseröz Miyomu: bu miyom çeşidinde, miyom rahim dışına doğru büyümüş bir şekilde kadınların karşısına çıkmaktadır.
- Saplı ve Subseröz Miyomu: bu çeşitte ise rahim dışına bir sap sayesinde bağlı olan miyomlar ortaya çıkmıştır.
Bu gibi çeşitler doktor muayenesi eşliğinde adlandırılır ve tanısı konar. Genel bir sağlık muayenesi olmak ise erken teşhis için önemlidir.
Miyom Tanısı Nasıl Konulur?
Kadınlar kendi bedenlerindeki değişimlere bakarak bazı şüphelere sahip olmaktadır. Adet kanamalarında yoğunluk ve uzunluk gibi belirtiler bir doktora başvurulması gerektiğini göstermektedir. Doktor ise teşhisi koymak için muayene etmektedir. Bu muayeneyi kadın doğum uzmanları yapmaktadır. Muayene ve ultrasonografi sayesinde bir sonuç alınır. Muayene sonucu tanı konulur.
Muayene Kontrol Aşamaları
Miyomun yerleştiği yer belirlenir. Boyutu belirlenir. Doktor gerek görürse rahim iç duvarı kontrol edilir. Bu işlem için sulu ultrasonografi kullanılır. Sulu ultrasonografi aleti ile rahim içine sıvı bir madde verilir ve duvara bakılması sağlanır. Miyom tedavisinde herhangi bir ilaç kullanımı yoktur. Cerrahi operasyonlar ile kurtulmak mümkündür. Sıkça merak edilen, miyomda en sık rastlanan belirtiler için kadın doğum uzmanı ile iletişime geçilmelidir.