Pixel
Randevu Alın
İletişime Geçin

Miyomlar İlaçla Tedavi Edilir mi?

Miyomlar İlaçla Tedavi Edilir mi?

Miyom Tedavisinde İlaç

Kadınların korkulu rüyası miyomlar ilaçla tedavi edilir mi? sorusunu yanıtlamadan önce miyomun ne olduğu bilinmelidir.  Miyom; rahimde bulunan düz kasların anormal şekilde büyümesi anlamına gelir. Halk adıyla kitle olarak bilinen miyomlar, genelde iyi huyludurlar ve tedavi gerektirmez. Kadın hastalıkları arasında en sık rastlanan hastalıklardan birisi miyomlardır.

Miyomlar çoğu zaman herhangi bir belirti göstermez. Her 4 kadından birinde miyom bulunur. Özellikle 30-40 yaş arasında görülme sıklığı daha fazladır.  Bu da miyomların oluşma nedenleri arasında hormonal etkenler olduğunu gösteriyor. Zira özellikle gebelik döneminde büyüyen miyomlar, menopoza giren kadınlarda oldukça küçülebilmektedir.

Miyom Tedavisinde Kullanılan İlaç İsimleri Nelerdir?

Ancak belirti gösteren ve miyomlarda büyüme olan regl gören kadınların daha dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü bu kadınlarda kısırlık ya da düşük hamilelik riskine rastlanma olasılığı artıyor. Bunun için ilk tedavi yöntemi, hormonal ilaçların alımıdır. Miyom tedavisinde kullanılan ilaç isimleri arasında en çok kullanılan GnRH agonistleri denilen hormon ilaçlarıdır. Bunun yanında Non – Steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ve doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. Böylece miyomları besleyen damarlar incelerek miyomların küçülmesi hedeflenmektedir.

Ameliyatsız miyom tedavi edilir mi? makalemizi okumak için tıklayınız.

Miyom olan kadınların bazılarında kasıklarda ağrı ve basınç hissi, sık idrara gitme isteği görülmektedir. Olması gerekenden daha yoğun ya da iki adet arası ve cinsel ilişki sırasında olan kanamalar da bir diğer belirtisidir. Ayrıca miyom olan kadınlarda sırt ağrısı da görülüyor. Menopoza yakın dönemde olan ve bu rahatsızlıkları yaşamayan kadınlarda ise genelde miyom tedavisi yapılmasına gerek kalmayabiliyor.

Miyom Kendiliğinden Geçer mi?

Kadınlık hormonu östrojenin neden olduğu bilinen miyomlar, kimi zaman genetik sebeplerle de oluşabiliyor.  Aile geçmişinde miyom bulunan kadında bu risk ise bir kat daha artmaktadır. Çünkü kimi zaman zararsız olarak nitelendirilen miyomlar zamanla büyüyebilir. Bu da kansızlığa ve beraberinde farklı hastalıklara neden olabilir. Bu makalemizde sizlere miyomlar ilaçla tedavi edilir mi? sorunu yanıtladık ayrıca kendiliğinden iyileşir mi? soruna cevap verdik.

Tedavi edilemeyen miyomlar kadınlarda üreme organlarını olumsuz etkiler. Kısırlığa kadar giden problemlerin yanında büyüyen miyomlar rahim kanserine sebebiyet verebiliyor. Belirli dönemlerde büyüme özelliği olan miyom kendiliğinden geçer mi? sorusuna pek çok kadın cevap aramaktadır. Yapılan araştırmalar kimi miyomların kendiliğinden küçülebildiğini ve hatta yok olabildiğini gösteriyor. Ancak önlem amacıyla, miyom belirtileri ile yoğun bir şekilde karşılaşan kadınların kesinlikle bir uzman hekime görünmesi gerekiyor.

Web sitemizdeki tüm içerikler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Anlatılan hiçbir tedavi yöntemi doktor kontrolü dışında uygulamayınız. Aksi takdirde doğacak herhangi bir problemden hiçbir şekilde site yönetimi ve Prof. Dr. Emre Papuçcu sorumlu değildir.