Rahimde Miyom Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Kadınların korkulu rüyası ve tedirgin olmalarına sebep olan miyomlar çoğu zaman kısır bırakabilmektedir. Bu nedenle kadınlar sürekli jinekolojik yani kadın doktoru tarafından sürekli olarak kontrol edilmelidir. Peki, rahimde miyom olduğu nasıl anlaşılır? İşte bu soruya dair merak edilen tüm ayrıntılar!
Miyom sorununun varlığı birtakım işaretleri de beraberinde getirmektedir. Bundan dolayı miyom belirtileri söz konusu olduğu zaman aşağıdaki belirtiler karşımıza çıkmaktadır:
- Adetinizin uzun sürmesi, ağrılı adet ve fazla kanamalar miyom hastalığına belirtidir.
- Bir diğer belirti ise karın içinde hissedilen basınç olan ve çok fazla ağrı olması da miyoma belirtidir.
- Sürekli idrara çıkma isteği kimi zaman enfeksiyon olduğunu düşünenlerin aksine miyom belirtisi olabilmektedir.
- Son olarak bağırsak bozukluğu yani kabızlıkta miyom kadın hastalığına belirtidir.
Rahimdeki Miyom Nasıl Tedavi Edilir?
Miyomlar kişinin yaşına ya da çocuk isteyip, istemediğine ve miyom sayısına göre tedavi yapılmaktadır. Rahimdeki miyom büyüklüğüne göre ve kişiye göre özel tedavi planlanması yapılmaktadır. Çünkü bir kadın hastaya uygulanan ilaç ya da tedavi yöntemi diğer kadın hastaya olamayabilir ve değişik reaksiyonlar gösterir. Bu noktada miyom konusunda uzman olan bir doktordan tedavi görmek, hasta konforu açısından önemli kazanımları da beraberinde getirecektir.
Miyom Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Miyom kadın hastalığında jinekologlar yani kadın hastalıkları doktoru birçok yöntem kullanmaktadır. Peki miyom tedavi yöntemleri nelerdir?
- İlk öncelikle ilaç miyom tedavisi; Bu yöntem kesinlikle miyom geçirmemekte birlikte sadece bir süreliğine idare etmektedir fakat bu tedavi sürekli görüldüğü takdirde menopozu erken getirebilir ya da bu iğne tarafından yapılan ilaç tedavisi kemik erimesine sebep olabilir.
- Bir diğer yöntem ise cerrahi tarafından sürekli yapılan izlemdir: Bu yöntem daha çok miyomun küçük olmasıyla tercih edilen tedavi yöntemidir. 3 ila 6 ay arasında değişiklik gösteren tedavi süreci doktor tarafından izlenmeli ve belirttiği tarihte ameliyat olmanızı sağlamaktadır. Bu tarih geldiğinde ise iki yöntem ameliyat şekli vardır. Bunlardan biri laparotomi miyomektomi yani açık yöntemdir diğeri ise kapalı yöntem yani laparoskopik miyoktomidir. Doktorun hastayı tanımasından sonra konulan teşhis sonucuyla tercih edilen yöntemlerdir.
Not: Laparoskopik cerrahi işlemler, T.C. Sağlık Bakanlığınca onaylı anlaşmalı kurumlarda yapılmaktadır.