Tekrarlayan gebelik kayıpları (TGK), 10 haftanın altında olmak koşulu ile 3 ve daha fazla gebeliğin kaybedilmesi anlamına gelmektedir. Bu durum kanama ile olabileceği gibi, parça düşürme-fazlaca kanama-lekelenme- yolunda giden gebeliğin kalp atımlarının durması veya boş kese izlenmesi gibi çeşitli şekillerde karşımıza çıkabilir.
Peki bu durumların altında neler yatıyor?
Olguların yaklaşık yarısından fazlasında, herhangi bir problem maalesef saptanamıyor. En azından günümüzdeki teknolojiler ile.
Sıklıkla altta yatan nedenler:
- genetik sorunlar, rahim iç sorunları (perde, miyom vs..),
- hormon bozuklukları,
- pıhtılaşma bozuklukları,
- enfeksiyonlar,
toksik veya çevresel zararlı etkiler nedenler arasında sayılabilir.
TGK durumunda mutlaka birtakım tetkikler öneriliyor:
- eşlerden kromozom analizi
- rahim içi sorunlarını saptamak için rahim filmi, 3 boyutlu ultrason veya histeroskopi
- temel hormonal değerlendirme,
- temel trombofili paneli
- önceki düşük örneğinden genetik analiz
Bütün bu tetkikler yapıldıktan sonra, yaklaşık %50 kadar olguda bir neden ortaya konulabiliyor. Ancak vakaların büyük çoğunluğunda maalesef neden bulunamıyor. TGK durumlarında tedavide neler öneriliyor?
Eğer neden ortaya konuldu ise, mutlaka nedene yönelik iyileştirme yapılıyor. Örneğin: rahim içinde perde var ise mutlaka kesilmeli, miyom var ise alınmalı, hormon bozuklukları düzeltilmeli, bariz pıhtılaşma var ise gebelik başlangıcından itibaren uygun tedavi önerilmeli…
Aslında kanıtlanmış net bir tedavi de yok. Eğer kadın yaşı ileri değil ve over rezervi de iyi ise, herhangi bir olumsuz durumun saptanmadığı TGK vakalarında beklemek en etkili gebelik yöntemi. Çünkü bu vakaların %40 kadarı sağlıklı bebek doğurabiliyor.
Önerilebilecek bir yöntem de PGT-A yani tüp bebek tedavisi ile elde edilen embriyoların transferi öncesi genetik olarak incelenmesi. Böylece sağlıklı kromozom sayısı olan embriyo seçilip transfer edilebiliyor.
Prof. Dr. Emre Pabuçcu