Infertilite Aşılama Tedavisi
Aşılama Tedavisi Kimlere Önerilir?
Aşılama tedavisi genellikle bir yılı aşkın süredir çocuk sahibi olamayan çiftlere önerilen tedavilerden bir tanesidir. Bir yıllık evliliği geride bırakmış ancak halen çocuk sahibi olamamış çiftler muayene edilir ve hikayeleri dinlenir. Takiben tetkikler planlanır ki bunlar:
- Rahim filmi (HSG)
- Sperm analizi
- Yumurtlama ve diğer hormon testleridir
Rahim filminde iki taraflı tüplerin açık olduğu, hareketli yani toplam motil sperm sayısının 10 milyonun üzerinde olduğu ve yumurta rezervinin iyi olduğu durumlarda uygulanan bir tedavidir. Ayrıca erken evre endometriozis (evre 1-2), açıklanamayan infertilite, polikistikover sendromu ve spermde hafif sayı ile hareket azlığı durumlarında da aşılama tedavisi uygulanabilir.
Aşılama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Her iki yumurtalığın içerisindeki Folikül adını verdiğimiz rezervler hap veya iğne ile uyarılır burada amaç bir veya en fazla iki folikülün büyütülmesidir. Aksi takdirde çoğul gebelikler meydana gelebilir. 18 mm ve üzerine gelmiş Folikül ultrason ile saptandığı zaman çatlatma iğnesi adı verilen iğne uygulanır ve bu işlemden 34 ila 38 saat sonra aşılama işlemi yapılır. Aşılama işlemi uygulanırken eşlerden alınan sperm örneği özel bir takım işlemlere tabi tutulur ve en hareketli sperm bölümü seçilerek rahim içerisine verilir ki bunun adı aşılama işlemidir.
Aşılama Tedavisinde Başarı Ne Kadardır?
Bir döngü aşılamanın gebelik ile sonuçlanması olasılığı her şey normal ise yaklaşık %10 ila 15 arasındadır. Üç kez aşılama yapılır ise kümülatif olarak gebelik şansı %40-50 lere çıkabilir. Aşılama tedavisinde klomifen sitrat, letrozol gibi haplar veya yumurta büyütücü Gonadotropin denilen iğneler kullanılır.
Aşılama Tedavisi Öncesinde Hangi Tetkikler Gereklidir?
Yumurtalık rezervi testleri, rahim filmi, sperm analizi ve temel hormonlar yapılması gereklidir.
Kimlere Aşılama Önerilmez?
Evlilik süresi uzu, kadın yaşı 37’den fazla, tüplerde tek ya da iki taraflı tıkanıklık durumu var ise, hareketli sperm sayısı 10 milyonun altında, toplam sperm sayısı 5 milyonun altında olan durumlarda aşılama tedavisi ile vakit kaybetmemek gereklidir.