İleri Kadın Yaşı
İlerleyen Kadın Yaşı Çocuk Sahibi Olmaya Engel midir?
Evet, çünkü kadınlarda yumurta rezervi yaş ile birlikte sürekli azaln bir seyir gösterir. Aynı zamanda yaş ile birlikte, üretilen yumurtaların genetikleri de bozulma eğiliminde olur. Örnek olarak 20 yaşında bir kadında yumurtaların %80’i genetik olarak sağlıklı iken, 40’lı yaşlarda bu oran yaklaşık %15-20’dir. Bu durum sadece gebe kalmayı zorlaştırmaz, aynı zamanda gebelik kayıplarına da neden olabilmektedir. Yumurtaların yaşı yumurta kalitesi ile doğru orantılıdır, bir başka deyişle yumurta yaşı ilerledikçe yumurta genetikleri de bozulacaktır. Daha genç yaş kadınların yumurtaları daha iyi genetiğe sahiptir.
Tüp Bebek Tedavisi için Yaş Sınır Var mıdır?
Tüp bebek tedavisinde gebelik başarısı, kadın yaşı ve bağlantılı olarak embriyo kalitesine bağlıdır. Yaş ne kadar ileri olur ise, gebelik de o kadar azalacaktır. Anne olma yaşının dünyada ileri gitmesi ile hem kendiliğinden gebelik oranı azalmakta hem de tüp bebek başvuruları artmaktadır. Tüp bebek tedavisinde genel olarak 43 yaşına kadar, özellikle genetik seçimli tüp bebek yapılması koşulu ile tedaviye başlanmaktadır.
İleri Yaş Kadınlarda Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kadın yaşının 38 ve üzerinde olduğu durumlarda, başka ek bir problem de yok ise, genetikli tüp bebek (PGT-A) yapılması önerilir. Bu durumda, embriyolar elde edilir ve NGS (yeni nesil sekanslama) teknolojisi kullanılarak embriyoların genetik sayılarına bakılır.
Normal yani 46 kromozom olanlar ayıklanır ve seçilerek daha sonraki döngülerde transfer edilirler. Bu işlemin basamakları:
- Tüp bebek tedavisine başlanılır ve yumurtalar büyütülür.
- Yumurtalar toplanır, dölleme işlemi yapılır
- Özellikle 5.gün yani blastosist adı verilen embriyolar elde edilirler.
- Bunların dış hücre kümelerindne 4-5 adet hücre kesilerek genetik teste gönderilir.
- Bütün embriyolar dondurulur.
- Test sonucuna göre 46 kromozom sayısına sahip embriyolar seçilir ve çözülerek transfer edilirler.
Yaşlara Göre Elde Embriyo Genetiğinin Bozuk Gelme Olasılıkları:
Genetik Olarak Normal Gelen Embriyoların ve Test Edilmemiş Embriyoların Yaşlara Göre Gebelik Oranları (Dünya Ortalaması)
Ortalama 38 yaş için
Genetiksiz: %35
Genetikli Seçimli: %58